Vyjadrenia poslankyne Jaurovej o „chaose a pochmúrnej atmosfére v inštitúcii“ považuje riaditeľka SND Ťapaková za zavádzajúce a znevažujúce

18. októbra 2024 Divadlo

Máte plný byt nepotrebných vecí ? Predajte tu a teraz PREDAŤ TERAZ Som dôveryhodný a spoľahlivý súkromný veriteľ; Poskytujem pôžičky firmám a fyzickým osobám. Hľadáte podnikateľskú pôžičku, osobnú pôžičku, pôžičku na bývanie, pôžičku na auto, študentskú pôžičku, pôžičku na konsolidáciu dlhu, nezabezpečenú pôžičku a rizikový kapitál? Ak vám banka alebo finančná inštitúcia odmietla pôžičku z jedného alebo viacerých dôvodov. Ste na správnom mieste pre vaše úverové riešenia. Pre viac info. kontaktujte ma na bilekjan995@gmail.com

18.10.2024 (SITA.sk) – Pred niekoľkými dňami sa v Slovenskom národnom divadle (SND) uskutočnil poslanecký prieskum. Poverená generálna riaditeľka divadla Zuzana Ťapáková, predstavitelia odborov a väčšiny zložiek divadla poslancov z Výboru NR SR pre kultúru a médiá podrobne informovali o činnosti SND.

Čo sa poslanci dozvedeli?

Ako ďalej uviedla tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková, poslanci boli napríklad informovaní o tom, že predstavenia sa realizujú podľa programového plánu, v ktorom sa po nástupe nového vedenia nič nezmenilo.

Taktiež dostali informácie o tom, že sa skúšajú všetky plánované premiéry na túto sezónu a procesy zmluvných vzťahov do budúcna sú pozorne sledované. Informácie zahŕňali aj nástup Rastislava Štúra na post šéfa Opery SND i to, že Umelecko-dekoračným dielňam SND šéfuje Peter Čanecký.

„Poslanci si ďalej vypočuli informáciu o reálnom stave Umelecko-dekoračných dielní/UDD v OD Lamač a novej budove SND. Analýza a vyhodnotenie, prečo dielne riadne nepracujú potvrdzuje skutočnosť, že odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička nepripravil a nerealizoval všetky opatrenia smerujúce k tomu, aby UDD SND mohli v OD Lamač alebo kdekoľvek inde riadne pracovať,” uviedla Pažítková. Doplnila, že súčasné vedenie na čele s Ťapákovou rieši dôsledky tohto stavu, ktorý „mediálne rôzne interpretujú a subjektívne rôzne hodnotia”.

Názory činoherného súboru

Niektorí poslanci v rámci diskusie poukazovali na určité rozdielne názory medzi vedením divadla a činoherným súborom. Ako Pažítková uviedla, tieto „rozpory” nemajú súvislosť s dramaturgickým plánom či tvorbou.

Podľa divadla vyplývajú z prezentovania osobných názorov časti činoherného súboru, ktoré prezentuje vo vyhláseniach po predstaveniach. Právne oddelenie divadla pritom upozornilo, že predmetné vyhlásenia sú v rozpore s etickým kódexom divadla, rovnako nespĺňajú ani záväzky, ktoré vyplývajú z pracovných zmlúv.

Vyjadrenie riaditeľky Ťapákovej

Ťapáková zhodnotila poslanecký prieskum ako štandardný, poslanci podľa nej dostali pomerne detailné odpovede na všetky otázky.

„Myslím, že všetci predstavitelia a jednotliví riaditelia presvedčili poslancov, že sú odborníkmi a profesionálmi vo svojom odbore. Mrzia ma vyjadrenia podpredsedníčky Výboru NR SR pre kultúru a média pani Zory Jaurovej „o chaose a pochmúrnej atmosfére v inštitúcii”, a považujem ich za zavádzajúce a istým spôsobom znevažujúce prácu a prístup vedenia, ako aj zamestnancov divadla. V týchto dňoch naplno beží skúšobný proces vo všetkých súboroch a cez víkend Opera SND uvedie obnovenú inscenáciu Dona Giovanniho, ktorú režíroval vzácny a milovaný režisér Jozef Bednárik,” vyjadrila sa Ťapáková.

Viac k témam: Poslanecký prieskum
Zdroj: SITA.sk – Vyjadrenia poslankyne Jaurovej o „chaose a pochmúrnej atmosfére v inštitúcii“ považuje riaditeľka SND Ťapaková za zavádzajúce a znevažujúce © SITA Všetky práva vyhradené.

Máte plný byt nepotrebných vecí ? Predajte tu a teraz PREDAŤ TERAZ

Only members can leave comments. Prihlásiť sa alebo Register!